Mięso ryby dostarcza wielu cennych składników mineralnych (fosfor, selen, potas, magnez, jod), witamin (przede wszystkim D i A, a także rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B) i zawiera tyle wartościowego białka, co mięso czy drób. Poza tym ryby są lekkostrawne, co jest szczególnie istotne w przypadku pojawiających się trudności z przewodem pokarmowym.
Jednak szczególnym powodem, dla którego nie powinno zabraknąć ryb w diecie kobiet ciężarnych, jest kwas omega-3, zwłaszcza kwas DHA. Kwasy te są niezbędne dla rozwoju mózgu i wzroku dziecka. Dodatkowo udowodniono, że wpływają one na odporność, zmniejszają ryzyko zachorowania na astmę i depresję. Duże niedobory omega-3 mogą prowadzić do występowania u dzieci takich zaburzeń jak: kłopoty z nauką, ADHD i obniżenie ilorazu inteligencji.
Cennym źródłem kwasów DHA są tłuste ryby morskie i choć powinny one znaleźć się w dicie przyszłej mamy 2-3 razy w tygodniu, to eksperci zalecają ostrożność, ze względu na występowanie w rybach zanieczyszczeń m.in. metalami ciężkimi, zwłaszcza rtęcią oraz dioksynami. Rtęć z łatwością przenika do łożyska i może prowadzić do zaburzeń rozwoju płodu, głównie mózgu i systemu nerwowego. Należy szczególnie zwrócić uwagę na jakość produktów oraz starać się wybierać te gatunki, które w jak najmniejszym stopniu mogą kumulować zanieczyszczenia.
Które ryby zatem wybrać, a z których zrezygnować? Kobiety w ciąży mogą spożywać ryby takie jak: miruna, karmazyn, łosoś, sandasz, sum, pstrąg hodowlany, flądra, karp. Unikać natomiast powinny następującyh gatunków: rekin, miecznik, panga, tilapia, makrela królewska, tuńczyk, węgorz.
W ciąży należy szczególnie zrezygnować z jedzenia surowego mięsa ryb, jak np. tatar z łososia, czy sushi, a także z urowym ryb marynowanychw solance, np. śledzi, jak ryb wędzonych na zimno. Mogą one zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, niebezpieczne dla kobiet w ciąży, a także pasożyty.
Przyszła mama może wspomóc swoją dietę odpowiednimi suplementami diety dla kobiet w ciąży, jak np. Feminovit + DHA, który zawiera aż 200 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA).