Wielu ekspertów zaznacza, że dieta matki przed oraz podczas ciąży wpływa nie tylko na masę urodzeniową dziecka. Dostarczenie odpowiednich składników odżywczych ma znaczny wpływ na prawidłowy rozwój narządów płodu, na metabolizm, odporność czy rozwój zdolności poznawczych dziecka w przyszłości.
Dieta kobiety planującej i będącej w ciąży powinna być przede wszystkim zdrowa i zbilansowana. Powinna zawierać:
- pełnoziarniste pieczywo, makaron i brązowy ryż, które są źródłem węglowodanów
- świeże owoce i warzywa, dostarczające witamin, minerałów i błonnika
- mięso, ryby, jaja, orzechy, rośliny strączkowe, mleko i jego przetwory, które dostarczają nie tylko białko, ale także żelazo i wapń
- tłuszcze roślinne (oliwa, olej)
Należy ograniczyć natomiat spożywanie tłuszczów zwierzęcych i słodyczy, które sprzyjają powstawaniu nadwagi.
Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminy i składniki mineralne. Ich niedobory (w szczególności takich jak jod, żelazo, DHA) mają znaczący, negatywny wpływ na rozwój płodu. Dieta kobiety w ciąży powinna oparta być na różnorodnych produktach dobrej jakości oraz zachowaniu regularności posiłków.
Dodatkowo przyszła mama może wspomóc się odpowiednimi suplementami diety dla kobiet w ciąży, jak np. Feminovit + DHA. Preparat ten stworzony został z myślą o zwiększonych potrzebach żywieniowych kobiet ciężarnych i mam karmiących piersią. To pierwszy na polskim ryku preparat zawierający m.in. żelazo elementarne Ferronyl® o wysokiej przyswajalności oraz aż 200 mg kwasu dokozaheksaenowego (DHA).